Pariurile sportive reprezintă o provocare din mai multe puncte de vedere. Mulți dintre cei care le practică nu le văd doar ca pe un raport câștiguri/pierderi, percepându-le mai degrabă ca pe un test al cunoștințelor despre sportul pe care joacă.

Cu ocazia unor competiții precum turneul final al Cupei Mondiale sau al Campionatului European, în birourile unde sunt mai mulți pasionați de fotbal se fac concursuri de pronosticuri. De obicei, se face un tabel în care fiecare participant trece scorul fiecărui meci. Se primește un punct pentru ghicirea rezultatului și 3 puncte pentru ghicirea scorului. Pe baza acestui punctaj se alcătuiește clasamentul care desemnează cel mai priceput microbist.

În cazul de mai sus, vorbim de pronosticuri date exclusiv pe intuiție. Nu cred că stă cineva să analizeze loturile, tactica, nu se știe ce absenți vor fi la fiecare meci. Când vine vorba despre pariurile sportive plasate la una dintre agențiile online licențiate, situația este alta. (Vezi aici exemple: https://pariurix.com/agentii/articole-recomandate/case-de-pariuri-online.html). Pariorul riscă o sumă de bani pentru fiecare pariu, astfel că intuiția trebuie dublată de o analiză foarte atentă. Cei care trăiesc din pariuri dezvoltă adevărate modele matematice care îi ajută să tragă o concluzie relevantă vizavi de  ce e probabil sau ce e puțin probabil să se întâmple într-un eveniment sportiv.

Analiza cifrelor și intuiția nu se resping reciproc

Modelele matematice se bazează pe informațiile statistice, în timp ce intuiția este influențată de informațiile de context despre gradul de rivalitate, motivație, absențe, condiții meteo, de impresia avută despre prestațiile din meciurile precedente ale celor două combatante.

Analiza cifrelor și intuiția merg de multe ori mână în mână. Nu sunt două noțiuni care se contrazic reciproc, precum teoria lui Darwin și ce scrie în Biblie. Iată un exemplu, ca să înțelegi mai bine ce vreau să spun…

Un exemplu concret

Împreună cu doi amici, dintre care unul parior profesionis, am făcut un buget comun pentru a paria pe meciurile din Liga I. Înțelegerea era ca fiecare dintre noi să spunem, în procente, ce credem că se va întâmpla în meciuri pe piața 1X2 și „peste/sub 2.5 goluri”. De exemplu, pentru FCSB vs CFR Cluj, eu aproximam șansele:

  • 1 – 30%
  • X – 40%
  • 2 – 30%
  • Peste 2.5 goluri – 40%
  • Sub 2.5 goluri – 60%

Ceilalți doi transmiteau și ei părerile lor în procente bazate, în mare parte, pe intuiție. Făceam media aritmetică a șanselor. Să spunem că în acest exemplu ajungeam la concluzia că era bine să jucăm pe X sau pe „sub 2.5”. În acel moment intra în funcțiune algoritmul de care se folosea pariorul profesionist, care indica dacă pariurile respective aveau sau nu valoare. (Se spune despre un pariu că are valoare atunci când șansele de câștig sunt mai mari decât cele indicate de cotă).

Pariuri premeci vs pariuri live

Unii pariori consideră că modelele matematice sunt mai importante decât intuiția, pe când alții pun intuiția/inspirația pe primul loc. Din cea din urmă categorie face parte și Marian Aliuță, fost fotbalist al Stelei, care câștigă destul de des la pariuri. Disputa este valabilă în ceea ce privește pariurile premeci. La pariurile live, este clar că deciziile sunt luate aproape exclusiv în baza intuiției: pariorul intuiește o anumită desfășurare ulterioară a unui joc pe care îl urmărește de câteva minute.

Cum majoritatea covârșitoare a pariorilor profesioniști nu joacă la pariuri live, tragem concluzia că nu poți câștiga pe termen lung bazându-te exclusiv pe intuiție, analiza amănunțită fiind o regulă pentru oricine vrea să câștige bani din pariuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here