Regulamentul pentru sezonul 2018-2019 al cupelor europene a suferit schimbări „din mers”, chiar unele destul de importante. Aceste schimbări vizează perioada de mercato, numărul de schimbări permise în timpul unui meci din fazele eliminatorii și numărul de jucători care pot lua loc pe banca de rezerve în timpul finalelor Ligii Campionilor, respectiv Europa League.

În primul rând, echipele calificate în primăvara europeană au primit permisiunea să înlocuiască pe lista UEFA trei jucători. Dacă până acum un fotbalist nu putea evolua în competițiile europene pentru două echipe diferite în acest sezon, această restricție a fost înlăturată. De modificarea amintită ar putea profita și cluburile românești în sezonul următor, în cazul fericit în care măcar una dintre ele se va califica în fazele eliminatorii.

O altă schimbare de regulament prevede că echipele pot efectua și o a patra înlocuire, în cazul în care dubla manșă intră în prelungiri. O măsură similară a fost luată și de Federația Română de Fotbal, în Cupa României. Inedit este faptul că, pentru finala Ligii Campionilor și pentru finala Europa League, loturile echipelor vor fi formate din 23 de jucători, și nu din 18, așa cum prevede regulamentul pentru toate celelalte partide.

În fine, UEFA a decis că echipele care au câștigat Europa League de trei ori consecutiv, sau de cinci ori în istoria competiției, vor putea purta pe mâneca tricoului un ecuson de „campioană multiplă”. Singura echipă eligibilă în acest moment este FC Sevilla.

Programul meciurilor din sferturile de finală ale Ligii Campionilor

  • Tottenham vs Manchester City
  • Liverpool vs FC Porto
  • Manchester United vs FC Barcelona
  • Ajax Amsterdam vs Juventus

Cea mai echilibrată confruntare este, la prima vedere, Tottenham vs Manchester City, dar cu siguranță toate meciurile vor fi palpitante și tipsterii se vor întrece în ponturi pe UEFA Champions League.

Programul meciurilor din sferturile de finală ale Europa League

  • Slavia Praga vs Chelsea
  • Benfica vs Eintracht Frankfurt
  • Villareal vs Valencia
  • Arsenal vs Napoli

Arsenal vs Napoli este o confruntare care „ar fi avut loc”, la fel de bine, și în Liga Campionilor. Foarte interesant este și meciul dintre Benfica Lisabona și Eintracht Frankfurt.

Folosirea arbitrajului video, considerată un succes

Din acest an, în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor și Europa League a fost introdus VAR-ul (arbitrajul video). Lui Ajax Amsterdam i-a fost anulat un gol în meciul de acasă cu Real Madrid (1-2) în urma folosirii acestei tehnologii. În alte două situații examinate de arbitrii din cabina cu monitoare (la AS Roma şi FC Porto 2-1 şi Manchester United – PSG 0-2), decizia „centralului” a rămas neschimbată.

„Sunt foarte mulţumit de maniera în care VAR a fost aplicat. Tehnologia a funcţionat perfect, iar arbitrii desemnaţi au arătat un înalt nivel”, a spus Roberto Rosetti, preşedintele comisiei de arbitraj din cadrul UEFA, care a considerat că se poate trece peste secundele de așteptare, care pot scoate echipele din ritm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here